Дойде времето да напиша и този урок. Както се и очакваше Джумла! 1.6 не се задържа дълго. Именно заради тази причина и не писах много за нея. Сега вече след като излезе Джумла! 1.7 и се очертава да минат 7 месеца преди да излезе версия 1.8 мисля, че дойде времето и да напиша как според мен е най-правилно да си направите ъпдейта на сайтовете ви от версии 1.5 и 1.6 към последната за момента стабилна версия на Джумла! 1.7.
Доста хора се чудят дали е дошло времето за ъпдейт към 1.7. На тях мога да кажа - Да времето за ъпдейт дойде.
Така първо ще започнем с ъпдейта на Джумла 1.5 към Джумла 1.7 !
1. Първото и много важно нещо преди да започнете каквото и да е да си направите пълен бекъп на сайта.
В този урок съм описал как става това
Препоръчвам да се придържате към моето описание.
2.
Подготовка!!!
а)Вижте в сайтовете на разработчиците на разширенията, който ползвате в стария си сайт дали има версии или ъпдейти за тях за Джумла! версия 1.7. Ако има свалете си ги предварително в някоя папка на компютъра си. Също така проверете и дали шаблона с който сте има версия за Джумла!1.7. Ако даден компонент и шаблон няма готова версия за Джумла! 1.7, вие си преценете дали да правите ъпдейта на този етап.
б) Задължително си свалете базите на компонетите. За всеки компонент по отделно независимо, че преди това сте направили бекъп на цялата база на сайта.Примерно искате да свалите базата на компонента Kunena. Експортвате всичките и таблици от базата.
в) Доста компоненти имат папки в основните папки на Джумла! За това задължително трябва да сне направили бекъп на всички файлове на сървъра от папка public_html. Това съм го описал в урока който съм дал по горе в точка 1, но ви го повтарям за всеки случай.
Така вече сте подготвени и готови. Подсигурили сте си спокойствието за ъпдейта и знаете, че каквото и да се обърка можете да си върнете стария сайт.
3.
Ъпдейт на Джумла!1.5 към 1.7
Този метод е елементарен и не изисква платен компонет.
За него си сваляте компонента
jUpgrade
Изискванията му са:
Requirements
PHP v5.2.4+
IIS/Windows: MySQL v5.1 - Linux/Apache: MySQL v5.0.4+
Curl module of PHP enabled
Joomla 1.5
Enable System - Mootools Upgrade plugin that is included in Joomla 1.5.19 and greater.
A Browser with Javascript/jQuery support
Ще ви ъпдейтне на 100% следните приложения от ядрото на старата Джумла! 1.5
Banners - 100%
Categories - 100%
Contacts - 100%
Content - 100%
Menus - 100%
Modules - 100%
Newsfeeds - 100%
Users - 100%
Weblinks - 100%
Разширенията които не са част от ядрото и ще можете да ъпдейтнете с него за сега са
Adminpraise
Kunena
Всички останали компоненти ще трябва да си ги ъпдейтвате ръчно сами !!!.
Ако не можете и няма кой да ви ги направи може да се свържете с мен и да се договорим аз да ви ги ъпдейтна.
За да направите ъпдейта е нужно да инсталирате този компонент jUpgrade на вашия
Джумла! 1.5 сайт през инсталатора в администрацията. Инсталира се както се инсталира кое да е разширение на Джумла! След това отивате в
Компонети и кликвате на компонента
jUpgrade. След като сте кликнали на него ще ви се отвори страница с голям бутон с иконата на компонента. Кликвате на него и започва процеса на ъпдейт. Изчаквате го и като свърши сте готови на този етап.
ВАЖНО! - Ако ви даде проблем при миграцията посетете този линк:
www.ostraining.com/blog/joomla/jupgrade-problems/
След това остава да направите още нещо, но преди това искам да ви разясня и принципа на работа на мигратора.
Принципа на този компонент е следния. Той не прави промени всъщност на стария сайт. Стария сайт си остава така както си е преди ъпдейта. Компонента Jupgrade създава нова папка
jupgrade в основната ви директория на сайта public_html. В тази нова папка той сваля и нсталира Джумла! 1.7 и на нея ви ъпдейтва Categories, Contacts, Content, Menus, Modules, Newsfeeds, Users, Weblinks както са били на стария ви сайт. Също така и ъпдейтва и компонента Кунена, ако имате такъв на стария. Ъпдейта на Кунена имам предвид като таблици. След това ще трябва да си инсталирате Кунена наново в 1.7, но съдържанието и от стария ще го има.
Та както обясних след ъпдейта в папка jupgrade ще имате новия си мигриран от 1.5 сайт на Джумла 1.7. Този нов сайт ще е на адрес
www.vashiasait.com/jupgrade. За да си го направите основен първото нещо е да си създадете нова папка в основната директория на сайта през ФТП или Cpanel с име да речем
oldsite. В тази нова папка премествате/провлачвате абсолютно всички файлове и папки от директория
public_html като изключим папака
jupgrade. Всъщност след това в директорията
public_html трябва да има само 2 папки. Едната
jupgrade в която е новия 1.7 мигриран сайт и папка
oldsite в която е стария ви сайт на 1.5. Сега ви остава да преместите всички файлове и папки от папка
jupgrade в основната директория на сайта
public_html. След като сте готови новия ви сайт ще се отваря на адрес
www.vashiasait.com. А стария ви сайт ще можете да си го ползвате ако ви потрябва на адрес
www.vashiasait.com/oldsite.
От тук нататък следва да си инсталирате подходящ шаблон и всички останали разширения които сте ползвали ако иват версии за Джумла! 1.7.
4.
Ъпдейт на Джумла!1.6 към 1.7
Първо си направете бекъп на сайта и базата. След това следвайте тези няколко стъпи и сте готови. Метода е бърз и елементарен
http://docs.joomla.org/Upgrade_1.6.5_to_1.7